"I like Sean because he looked, well, slutty...A boy who couldn't remember if he was Catholic or not"
  follow me on Twitter

  Saturday, April 16, 2011

  "Gimme love, gimme love, don't go, gimme love, gimme gimme love"


  1.
  En mening som lyder att man ”inte ska acceptera ett inre eller ett tyst medgivande” får Nanok Bie att ropa SAMLAGSKONTRAKT!!! på Aftonbladets debattsida, samt förkunna Slutet för hederliga gamla uttryck som ”halva inne” och ”tjata in den”.

  Jag har inga bestämda åsikter om hur lagen borde utformas. Men det är svårt att inte i den här debatten notera att idén att utgå från att människor letar samtycke - inte motstånd - hos den andra personen innan de har sex med dem tydligen anses medföra stora problem för mänskligheten och för det (hetero)sexuella samspelet. Men självklart letar majoriteten av vuxna män och kvinnor efter i alla fall någon liten form av hint om att personen de ska ha sex med faktiskt vill ha sex. Eller anser samtyckesmotståndarna att samhället istället borde ta avstamp utifrån idén att män är djur? Så många i den här debatten tycks ju göra det.

  Artikeln beskriver också en anekdot där en kvinna - naturligtvis, ingen får ju tro att artikelförfattaren inte står på KVINNORNAS sida bara för att han argumenterar för att just en kvinnas nej inte ska respekteras som ett nej och bör fortsätta att inte respekteras även i framtiden - ville ha passionerat sex, och därför sa till mannen hon gick hem med att hon inte ville ha sex med honom. Eh.

  Detta fenomen är artikelförfattaren uppenbarligen helt beredd att till varje pris bevara. Att just detta "spel" tvingar män att ta sig igenom en snårig skog av "nej, nej, absolut inte!" innan de äntligen lyckas "tjata in den," är tydligen helt oviktigt, bara kvinnan som vill bli tagen med storm inte ska behöva medge att hon vill det.

  (Andra inlägg om debattartikeln finns här och här.)

  2.
  Nyheten om en grekisk teori att svenska kvinnor åker ner och har massa frivilligt sex med män för att sedan anmäla dem för våldtäkt och håva in skadeståndspengar - efter spridning av vad som visat sig vara helt felaktiga rykten, inte helt ovanligt när det gäller anklagelser om våldtäkt - gav oss såväl ett effektiv exempel på rape-shaming som på vanlig, hederlig slut-shaming, dvs det tröttsamma fenomenet att kritisera kvinnor för att göra precis det män gör, samt påminde oss om att det är ett fenomen som man stöter på från obskyra Internetforum ända upp till "toppdiplomater".

  Speciellt talande är förstås alla förmaningstalen som dök upp i kommentarerna till artiklarna - kommentarer där män myndigt talade om för oss kvinnor att vi minsann ”legat oss till” vårt dåliga rykte utomlands och borde betänka detta nästa gång vi åker på semester. För enda anledningen att svenska män inte har samma slamprykten beror naturligtvis på att de beter sig som rodnande oskulder när de åker utomlands, allihopa.

  3.
  Snarlikt fenomenet slut-shaming är fenomenet "kvinnor som har sex efter att ha blivit bjudna på en drink = prostitution" (possibly because of berries in a forest!), en populär teori på vissa delar av Internet och väl illustrerat i till exempel den här fåniga serien i Pelle Billings blogg. För "alla kvinnor är egentligen horor" skämt slutar ju liksom aldrig vara hysteriskt roliga. Inte ens efter 2 miljoner versioner av dem, samt lika många gravallvarliga förklaringar om hur detta är ett nedärvt beteende hos alla världens horo- jag menar kvinnor.

  7 comments:

  Doris och Rita said...

  "Berries in a forest!" kan ha blivit min nya favvofras. Så längtar till jag får tillfälle använda den på jobbet.

  Sleepless said...

  DorisochRita: Det uttrycket kan vara det bästa evolutionärpsykologin gett oss!

  Anonymous said...

  Passande avatar! Stor mun, obefintlig hjärna.

  Margareta said...

  Vad menas med "berries in a forest"?
  Snälla, förklara för en tant som inte hänger med. :)

  Sleepless said...

  Margareta: Internt skämt, kommer från Evolutionary Psychology bingo (http://i33.photobucket.com/albums/d98/sabotabby/evopsychbingo.jpg) för att skoja om Ev.psykologins förklaring: "Women like pink, possibly because of berries in a forest!"

  Margareta said...

  Haha, den var bra. Tack för länken! Och tack för din synnerligen läsvärda blogg!

  Sleepless said...

  Margareta: Åh! Tack själv!:D